onsdag 13 april 2011

Nya Häktet!

Curt har sitt kontor precis intill det nya häktet som nu är i sitt slutskede. Det är där jag har övat mig på totalstationen. Platschef Ola Nilsson frågade tidigt om jag kunde vara där och hjälpa till med utsättning. Sen jag fick kolla på totalstationen har jag satt ut kantsten, flaggstänger och lite annat smått och gott vid det nya häktet.
Entren till häktet

Trimble 5600

Totalstationen är en Trimble 5600 och drivs med bilbatteri. Då det är en lite äldre modell har den bara en liten smal remsa som display. I med den lilla displayen får man ta sig genom programmen på andra sätt. 



















Jag tyckte i början att den var jobbigt och omständlig. Det tycker jag fortfarande men jag har lärt mig vissa knep och knåp som underlättar mycket. Till exempel använda korta filnamn eftersom man skriver in de manuellt, inte använda å ä och ö eller plustecken för det kan man inte skriva i enheten.


Stången med Geodimetern

Som sagt det fanns gott om sladdar och batteri
Trots dessa parenteser tycker jag den funkar bra för sitt ändamål. Det är roligt att jag nu har kommit igång med den och är ute själv.
För att komma igång med totalstationen och fick jag hjälp att Curt Nilsson, utsättare och arbetsledare som är anställd på peab bygg. Eftersom han tidigare hade använt sig av samma modell hade han koll på läget och kunde reda ut vilka sladda som gick vart och vilka batteri som skulle till vad.

På Curts bild utanför hans kontor (mustachen är ditmålad)

Tillbaka i Malmö

Efter knappt två veckor i Helsingborg var det dags att vara i Malmö. Jag var med på en tvådagars utbildning i geo med inriktning på terrängmodeller och linjemodeller. Med på utbildningen var utsättarna i Malmö Jenny, Roger, Johanna, Rickard, Stefan och min klasskamrat Erika som också gör sin Lia på peab. 
 
Han som höll i kursen var Andreas Nilsson från Scandinavian Technical Support.
Johanna visar sin bästa sida

Rickard, Jenny, Erika och Johanna

Andreas Nilsson
Som jag skrev tidigare angående gps:en tog det ungefär två dagar för att komma igång och nu känner jag att jag kan behärska den bra. En väldigt bra funktion som finns är att man kan tanka dxf- filer direkt i gps:en. Det gör att man inte behöver ta ut speciellt mycket utsättningsdata. Man kan istället bara öppna kartan i gps:en klicka på en linje eller punkt och sedan ”sätt ut”. Snabbt och lätt och man behöver inte säga att det har jag tyvärr inte med mig.


Totalstationen däremot är en annan historia!
Här är vi i Bostad och mäter in tomtrör. Här hade Emilia varit tidigare och satt ut vägen. Väldigt fin utsikt där, det annonserade som ”Tomter med Bostads bästa utsikt”.


Framtida kollegan

Detta är Emilia som var ensam mätare i Helsingborg som jag kommer att arbeta med. Med henne har jag varit på ett exploateringsområde i Arild med 24 nya tomter. Vi har även varit vid den nya filmstadium/ hotellet och i Boarp ett mindre
exploateringsområde.

Lödde med Johanna

Innan jag lämnade Malmö var jag med Johanna på ett bygge i Löddeköpinge. Här ska det byggas ett vårdhem med ”sinnenas trädgård”. När vi var där satte vi ut VS, hus hörn och kollade några höjder.

Det går fort när man har roligt!

Dessa sex veckor som gått har bara sprungit förbi, här kommer lite kort om vad jag haft för mig denna tid.

Ciao