tisdag 30 november 2010

Vecka fem

Lerig värre
Förra veckan åkte jag ut till Klagshamn med Jenny för att sätta ut 14 pinnar där geoteknisk borrning skulle göras för att se vad som finns i marken. Området var en åker och det var lerigt och massa snö, så det var svårt att se vart man kunde sätta fötterna så  det gällde att ta rätt väg. Efter att tagit fel väg ett par gånger lyckades vi till slut sätta ut alla.


Jenny som försöker komma loss

Landgång för att komma över


Så här i efterhand tycker jag det var lite skoj, vet inte som Jenny känner samma :P

När vi satte ut skulle vi även mäta in, men det glömde vi. Så i fredags åkte jag ut igen och mätte in våra pinnar. Som tur var det kallare och inte lika lerigt så det gick fort. Efter det åkte jag och Jenny till Lomma och avvägde peglarna.

torsdag 25 november 2010

Mellan utvärdering

Andra utvärderingen
  • Behärska instrumenten och ritprogram
Har jag blivit mycket bättre på, har fått mycket övning och mycket bra handledning av alla utsättare här på peab som jag gått med. Det har varit nyttigt att gått med dem olika, har då fått sett hur man kan arbeta på olika sätt. Exempel i CAD har jag lärt mig massa nya knep. Både olika sätt att lösa samma problem på och samma lösning fast genom olika led, tex kortkomando eller i listorna.

Vad som ännu inte blivit av är att jag inte arbetat i geo med terrängmodeller, men har ändå lärt mig hur man bearbetar filerna i geo för att sedan föra över i handenheten så helt grön är jag inte.

Kärt barn har många namn
Något som kanske mindre nyttigt vetande jag tagit del av är alla benämningar på handenheten. Här följer de jag än så länge hört:
  • Den lilla gröna
  • Handenheten
  • Handdata
  • Tunga
  • Den gröna maskinen
Vad jag mer är glad över och som jag tycker har varit väldigt bra är att jag har gått med sammanlagt fyra utsättare nu. Varav två som är erfarna och de andra två varav ena gick ut i maj och andra förra året i maj. Jag har fått se hur olika man kan arbeta och alla fyra har sina egna små knep som har varit nyttigt att ta del av. Att jag har gått med flera har det också blivit så att jag har fått gör mycket varierande saker vilket jag tycker är himla bra!

Forstatt Tummen upp för PEAB!

Vecka fem

Från torsdag vecka fyra och fram till tisdag vecka fem var jag med Johanna som sitter ute på Toftanäs. Med henne har jag gjort en massa inmätning,  många uppställningar med totalstation har det blivit, vilket har varit roligt och nyttigt. Sista dagen hos Johanna ritade jag ihop det vi mät in i AutoCad.

Vid Persborgsstation, mätte in ytan under spåret och tog höjder

Här mäter Johanna in dagvattenledning




Sen på onsdag skulle jag tillbaka till Västra Hamnen hos Roger och Jenny =)

Vecka fyra


Sedan fick jag lite återkoppling till kursen veckan innan. En väg ska anläggas vid Hyllie arena, vi började med att sätta ut fasta punkter som maskinisten skulle utgå ifrån med totalstationen.
Några dagar senare kom hyvlen, liknande grävmaskin som fungerar som en smörkniv. Den ska släta ut vägen så att den hamnar på rätt höjd. Det gick till så att de ställde upp totalstationen gjorde en fri uppställning med hjälp av punkterna vi dagarna innan satt ut, riktade sedan mot prismat som var fäst på en stång som satt på bladet på hyveln och sen var det bara att tuta och kör. Snabbt, lätt gick det och fint blev det.

Här sätter vi ut punkterna
Här ser man ena punkter, andra är på bron och
totalstationen på kullen, hyvlen till hö



















 
Sedan vad jag på ett bygge och satte ut svetsplattor som man sedan sätter pålarna på. Lite hjärngympa var det när man skulle försöka tyda ritningen, men det gick bra.


Här sätter jag ut svetsplattorna
Här är ritningen jag skulle gå efter

Vecka tre

Hos Stefan vid kalkbrottet
Efter kursen bytade jag och fick gå med Stefan som sitter ute vid kalkbrottet i Limhamn. Där var jag från fredagen till onsdagen veckan där på. Med honom satte jag ut två bussfickor och andra småutsättningar. På onsdagen var vi i Trelleborg på förmiddagen och mätte in fjärrvärme. En övning för balanssinnet var det, på rören var det halt och på marken sumpigt så det fick bli balansgång.

Längst ut där gick jag, med 30 cm vatten under

Här är Stefan in action

Så här såg det ut, gällde att inte snubbla




Vecka tre

Kurs i maskinstyrning

Tredje veckan skulle alla utsättarna på peab anläggning iväg på kurs i Växjö onsdag, torsdag och jag fick följa med. Det var mycket korvstoppning men jag lärde mig också mycket.
I stora drag kan man förklara det att maskinisten kör efter ett grävprogram som talar om för honom om han ligger rätt i höjd och plan. Detta kan göras med laser, totalstation och GPS. Ska man använda GPS sitter det en eller två GPS:er bak på grävmaskinen. Kör man efter totalstation gör man fri uppställning och riktar mot ett prisma som sitter på grävmaskinen.

onsdag 24 november 2010

Hej igen

Har varit mitt uppe i en flytt och haft problem med Internet så här kommer de två senaste veckorna på en gång J

måndag 8 november 2010

Första utvärderingen


Redogörelse för mina mål och om de har uppnåtts än så länge

  • Behärska instrumenten
Jag har fått mycket bättre koll på instrumenten, GPS:en känner jag mig mer säker på än totalstationen. Jag är säker på de olika momenten exempel vad som innefattar ”uppstart” men än kan jag inte det så bra så jag skulle kunna göra det i sömnen, men snart går det på rullande band.

  • Lära mig beräkningsprogrammet GEO
Gjorde en snabb beräkning i GEO första veckan mer än så har det inte blivit. Det känner jag att jag skulle vilja träna mer på. Vilket jag även kommer att göra, kommer få gamla filer att sitta och mecka med.

  • Säker i rollen som utsättare, klara av egna jobb
Än så länge är det halvt uppfyllt. Kommer få mindre jobb att sticka ut själv på senare.

  • Inblick i PEAB:s verksamhet
Jag har fått mycket kunskap om hur PEAB:s verksamhet arbetar, har surfat på PEAB:s hemsida och deras intranät. Har även fått förklarat av Åke som är arbetsledare hur det går till när man lämna anbud till beställaren av jobben, hur anbuden utvärderas och betygsätts. Även lite med det ekonomisk hur man räknar ut vad för pris man ger till beställaren.


Kort och gott kan jag bara säga att jag stormtrivs på min LIA- plats! Jag har lärt mig massor under mina två första veckor inte bara just mätningen utan även också det som rör sig omkring på byggena. Jag ser framemot ytterligare sex veckor av lärande i arbete!



fredag 5 november 2010

Torsdag 4/11

Torsdag 4/11

Igår blev det lite av varje, lite inmätning, lite utsättning banka ner fler järn och pinnar.
Och här är bilder från i onsdags när vi satte ut alfaltlinjen till gång- och cykelväg längs Lilla Varvsgatan. 


Jag och Roger min handledare

Jag och Jenny

Ha en trevlig helg!

onsdag 3 november 2010

God morgon

Tisdag 2/11
Avvägning av peglar i Lomma igen.
Precis vid ICA MAXI i Västra Hamnen har det byggts ett Park inn hotell och nu är det dags att anlägga parkeringsfickor utan för. I tisdags sprejade vi bara hörn på parkeringsfickorna till hjälp för schaktningen. 


Onsdag 3/11
Igår var vi tillbaka vid ICA MAXI och parkeringsfickorna. Nu hade det schaktats undan och nu var det dags att sätta ut järn på punkterna. Det var ganska stenigt och hårt så man blev ganska varm i kroppen!

Omöjligt här, under denna punkt låg en jättesten

Igår var vi även tillbaka på Lilla Varvsgatan, nu var det dags att sätta ut asfaltkanten och det gjorde jag med GPS och satte en pinne cirka vart tjugonde meter. Nu är det inte långt kvar tills vägen är helt färdig.

Satte ut fler brunnar igår och det har jag gjort en del nu så jag börjar få kläm på det.

Ha en bra dag alla

Kort beskrivning av min LIA- plats

Organisation

PEAB- Anläggning är uppdelat i olika regioner, syd, väst, nord, mellersta, öst, Stockholm, Norge, Finland. Senare i region syd finns det nio AC- kontor (Arbets chef).

PEAB Anläggning i Malmö- där jag sitter, finns 2 mätare, Roger (min handledare) och Jenny (fd KM student). Mycket jobb finns i det nya området Varvsstaden som ligger intill kontoret, men är även runt i övriga Malmö och utanför. På fyra andra kontor runt om i Malmö sitter ytterligare fyra mätare som ingår i PEAB anläggning.

PEAB:s omsättning låg 2009 på 35 miljarder kronor och PEAB anläggning i Malmö stod för 500 miljoner utav detta.

I PEAB finns det 13 000 anställda.

Utrustning och mjukvara

GPS GNSS Leica 1200
Totalstation Leica 1203

AutoCAD
SBG GEO


måndag 1 november 2010

Andra veckan på LIA =)

Måndag 1 november

Idag har det blivit lite av varje, jag har bland annat ritat i AutoCAD. Förra veckan gjorde en inmätning av asfaltkanten och entren till hotellet vid Slagthuset och tog höjder. Anledning var att de ska bygga ut entren och vill veta höjden för att planera hur vattnet ska rinna ut i brunnarna.



Senare på eftermiddagen åkte vi till Videdalsvägen och gjorde husutsättning, markerade med pinnar som ni ser på bilden.
Jag i leran

Sedan var vi i Lomma och gjorde utsättning av löparbanan som kommer ligga i anslutning till Fladängsskolan som är på gång att byggas.

Hej då sov gott alla


Heej

Första veckan gick väldigt fort, redan första dagen tidigt på morgonen var det dags att åka ut. Sen dess har det varit full rulle och det gillar jag.

De första dagarna i veckan var vi mycket på Lilla Varvsgatan som ligger nära kontoret. De håller på att anlägga en ny väg där och vi satte ut järn med GPS där kantsten skulle vara. Vi satte även höjd, detta gjorde vi med avvägningsinstrument.

Jag har fått vara med på andra små utsättningar som brunnar, träd, fjärrvärme och staket.
Det har även blivit avvägning var på ett annat ställe i Lomma och avvägde sex stora peglar som är tillfälligt ditsatta, detta för att se hur marken sätter sig. Tanken är att avväga där två gånger i veckan tills man ser att marken är stabil. Under tiden fyller de på med massor som ska packa marken, när man sedan ser att marken är stabil för en viss tyngd tar man bort peglarna och byggandet kan börja. Var även på ett annat ställe i Lomma och avvägde även där för att se hur marken sätter sig. Avvägning är det moment jag känner jag måste träna på, vet inte hur jag kan röra till det så i huvudet.

På inmätningssidan har det också blivit en del, det har varit med GPS och totalstation inne i stan där byggnader har skymt för satelliter.

Nu börjar en ny vecka men nya utmaningar! Kommer blogga lite oftare nu i fortsättningen.

Ciao