måndag 13 december 2010

Vecka sju


Blivit en del spillbrunnar inmätta, både lockhöjd och vattengången. Det luktade inte hallon när man skulle sträcka ner tumstocken i brunnen. Som tur är har jag varit täppt i näsan och kände inte mycket av det.

Fredag tillägnad Peab Grundläggning

Vi var ute i Sandby och skulle sätta ut borrplintar. Jag fotade hela förloppet och hade en himla bra idé om att här skulle jag filma. Men det glömde jag! Hann dock med att filma när de borrade det 3 meter djupa hålet som sedan fylldes med betong. Bättre det än inget klipp alls så här är det!




3 m djupt och 2,5 diameter

Bandaren som borrade hålen
















Betong fylls på och slangen som är i är
på bilden vibrerade så inga luftrum
skulle bildas i betongen


Man ser bara antydningar till det cirkelformade armeringsjärnet,
därefter stack man ner 5-6 armeringsjärn längs ringen på insidan

Här markerar jag i betongen där bulltgruppen skulle placeras

Den sista touchen så att allt hamnat rätt i både plan och höjd

En borrplint är till för att stabilisera ytter- och bärande vägar. Det var lite meckigt att få det att stämma inom toleransen på alla fyra bultarna, ju mer man drog och flyttade så sjönk under utsatt höjd. Men när man kom in i det lärde man sig knepen.

Detta var ett moment jag tycker är skoj, man får läsa ritningar, tänka till på bästa sätt och vara noga det tyckte jag var roligt!


Avvägning Lomma

När vi började avväga peglarna i Lomma var det som en ända lerpöl och peglarna stod 2-3 meter upp så man fick ta sig upp med stege. Nu ser det lite annorlunda ut. Fram tills förra vecka var alla packade med jord längs toppen på peglarna. Nu har ytterligare 3 meter jord lagts på vid tre peglar, en ligger under och två har de grävt fram. Nu var det lite klurigare att få till en bra uppställning. Två peglar kunde vi inte avväga, en låg under marken och den andra gick helt enkelt inte.
Här syns hur det såg ut innan längst till höger, snötäckta delen

Så tog jag ett foto genom linsen på avvägningsinstrumentet,
lite häftigt blev det tycker jag
Här läser jag av höjden på stången som
Johanna håller på pegeln som ligger i kratern















 



Jag uppe på kullen antecknar höjden jag läste när
Johanna höll på vår punkt vid brunnen på marken



Hejsan alla

Vintern har kommit

De senaste två veckorna har tempot gått ner något då vinter och kylan har kommit. Men helt sysslolöst har det inte varit.

Jag har varit ute på lite mindre utsättningar och inmätningar. Även om jag känner mig säker på instrumenten blir jag ändå lite nervös, nästan mest nervös för jag inte skulle hitta dit.

Den senaste tiden har jag mestadels varit med Johanna. En efter middag åkte vi till St Lars i Lund med Rickard en utsättare som för det mesta håller till i Bara. Väl i Lund gick jag och tog lite höjdpunkter medans Rickard och Johanna förberedde för uppställning. Sedan tog vi ytterligare några höjdpunker, befintliga träd och dagvatten brunnar. Det ska läggas ny dagvattenledning där och beställaren ville se hur marken låg.

Med all snö blir man som ett litet barn igen, besvikna över att jag och Johanna inte hittade någon plastpåse att åka på fick vi en snilleblixt. "Vi åker på plastmattan från bilen". Det gick sådär, inte direkt någon slät yta och resulterade till blåmärke på Johannas knä och min höft, aj. Men kul hade vi!